Etiopie Bona Beshu

Přijde nám fascinující, že v Etiopii, kolébce kávy, se vysazují namísto starých odrůd, nové - experimentální. Právě z těchto odrůd je naše promytá Bona Beshu. Můžeš očekávat citrusové tóny se sladkou dochutí připomínající broskvový džús. Pražíme ji na espresso i filtr.

PŮVOD:

Regionální stát: Stát jižních národů, národnost a lidu v Etiopii (SNNPR) 
Zóna: Sidama
Woreda (okres): Bona Zuria
Vesnice: Zuria 

PĚSTITELÉ: místní farmáři

ZPRACOVATELSKÁ STANICE: závod Beshu Sidama Bona

ODRŮDA:  vylepšené etiopské odrůdy 74158 / 74165 / 74112

ZPRACOVÁNÍ: promyté

NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1500 - 2000 mnm

 

PŘÍBĚH

Beshu Tulu je majitelem mycí stanice, která je ve výrobě již po dobu 8 let. S 8 zaměstnanci a zpracovatelskou plochou o rozloze 5 hektarů je to v rámci Etiopie poměrně malá mycí stanice. Beshu je velmi zanícený pěstitel, hrdý na oblast, ve které žije. Ve svém zajímavém vyprávění říká, že před 10 lety neměla tato oblast Sidamy kvůli její nižší kvalitě kávy velmi dobrou pověst. Bylo to proto, že většina kávy rostla v nižších nadmořských výškách, protože na místech vyšších než 1900 m by kávovníky zemřely kvůli chladu. Vzhledem ke globálnímu oteplování má Sidama nyní také kávovníky rostoucí v nadmořských výškách až 2200 m, což má za následek vznik zajímavějších chuťových profilů.

PROCES

Po ručním sběru jsou kávová zrna vyloupnutá z třešní. Ty pak v závislosti na počasí podstoupí fermentaci trvající od 48 do 72 hodin. Kávová zrna se z třešní vylupují většinou během pozdního odpoledne, aby pak mohly odpočívat ve fermentační nádrži přes noc a bez přítomnosti slunečního světla. Po fermentaci se kávová zrna umyjí a okamžitě položí na africké postele, kde pak schnou. Vysoce speciální šarže kávy, jako je ta naše, jsou umístěny ve stínu, kde je proces sušení lépe kontrolován. Kávová zrna jsou neustále otáčena a přebírána. Než úplně uschnou, proces trvá asi 18 dní. Poté jsou kávová zrna v pergamenové slupce ponechána v místním skladě. Slupky jsou nakonec odstraněny v hlavním městě Addis Abeba.

VYLEPŠENÉ ETIOPSKÉ ODRŮDY

V Etiopii nejčastěji hovoříme o původních etiopských odrůdách, kterými jsou převážně místní lesní kávovníky přesunuté na drobné pozemky. V tomto případě však Beshu Tulu požádal vládu o dodání nových kávových semínek, která by rozdal farmářům v této oblasti. Když farmáři postupně nahrazují staré stromy, mohou pak používat novější a vylepšené odrůdy pocházející z etiopských výzkumných center. Naše káva pozůstává z vylepšených odrůd 74158, 74165 a 74112, které pocházejí ze Zemědělského Výzkumného Centra Jimma (JARC), konkrétně z programu rezistence vůči nemoci kávových třešní 2(CBD) prováděném v70. letech. Mateřské stromy pro tyto odrůdy byly vybrány 3z lesů kolem vesnice Bishari v oblasti woredy Metu (zóna Illuababora) a dnes představují jedny z nejvíc rozšířených vylepšených etiopských odrůd, zejména v jihozápadních pěstitelských oblastech Etiopie.

FOTKY PŘÍMO Z FARMY